تظاهرات و اعتراضات سراسری ۱۳۸۸ از روز ۲۳ خرداد توسط هزاران تن و در تهران و شهرهای دیگر از جمله اصفهان، تبریز، کرج، شیراز، یاسوج، ساری،ارومیه و دیگر شهرها، از فردای روز انتصابات آغاز گردید. روز ۲۵ خرداد در تهران حدود ۳ میلیون نفر به خیابان آمدند. این تظاهرات بعد از انقلاب ضدسلطنتی سال ۵۷ بزرگترین تظاهرات ضدحکومتی بهشمار میرفت. این تظاهرات با سرکوب خونین از طرف گارد ضدشورش، لباس شخصیها، بسیج و سپاه مواجه شد که در نتیجه آن تعداد زیادی دستگیر و مجروح شده و جان باختند.
تظاهرات ۲۵ خرداد
روز ۲۵ خرداد، سومین روز تظاهرات و اعتراضات مردم در شهرهای تهران، تبریز، شیراز، اصفهان، زنجان، زاهدان، یاسوج و دیگر شهرها ادامه یافت. در روز ۲۵ خرداد، راهپیمایی بزرگی در خیابانهای مرکزی تهران و از میدان امام حسین تا میدان آزادی برگزار شد. به گفته محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران، حداقل ۳ میلیون نفر در این تظاهرات شرکت کرده بودند. اکثر خبرگزاریهای خارجی اخبار اعتراضات مردم ایران را مخابره کردند.تلویزیون سی.ان.ان گزارش داد: «تهران شاهد صحنههایی است که تا چند روز پیش قابل تصور نبود، درگیریهایی که رژیم حاکم را به لرزه انداخته است». تلویزیون سی.بی.اس آمریکا خبر داد: «ایران در ناآرامی فروفته است. در سراسر تهران مخالفان خشمگین شعار مرگ بر دیکتاتور میدهند».
در این روز نیروهای حکومتی به روی مردم آتش گشودند و با مردم درگیر شدند. در جریان این درگیری حداقل ۲۰ تن کشته و تعداد زیادی زخمی شدند. براساس گزارشها بیش از ۹۰۰ نفر به بندهای ۲۴۰ و قرنطینه اندزگاه ۷ زندان اوین منتقل شدهاند.
در این ایام امکان ارسال پیامک کوتاه وجود نداشت و قطع شده بود، سایتهای اینترنتی و کانالهای ماهوارهای خارج نیز مسدود گردیده بود.
خامنهای در روز ۲۹ خرداد، طی یک سخنرانی در اولین نماز جمعه بعد از انتخابات نمایشی ریاست جمهوری رژیم، مسئولیت هرگونه خونریزی و خشونت را به عهده برگزارکنندگان تظاهرات دانست. ساعتی پس از پایان سخنرانی خامنهای، سازمان عفو بین الملل در اطلاعیه ای اعلام کرد که این سخنرانی "چراغ سبز رهبر ایران برای سرکوب" بوده است.
تظاهرات ۳۰ خرداد
در ساعات آغازین روز شنبه ۳۰ خرداد، اغلب خیابانها و میدانهای مرکزی تهران در کنترل نیروهای انتظامی و نظامی و لباس شخصیها بود. همچنین ماشینهای آبپاش و هلیکوپتر هم برای سرکوب تظاهرات مورد استفاده قرار گرفته بود. با وجود تهدیدهای صورت گرفته مردم تظاهرات خود را در خیابان انقلاب آغاز کردند. با یورش نیروهای نظامی و انتظامی و یگان ضدشورش و لباس شخصی ها به مردم درگیریهای شدیدی روی داد. به دلیل ممنوع بودن چاپ و مخابره هر خبری پیرامون اعتراضات، گزارش دقیقی از تعداد کشته و زخمیها ارائه نشد. برخی منابع اعلام کردند بیش از ۶۰ نفر در روز ۳۰ خرداد کشته شدند. نیروهای حکومتی از بالای ساختمانها و پشت بامها اقدام به تیراندازی به سوی مردم کردند.
نام یک دختر جوان در میان کشتهشدگان روز ۳۰ خرداد۸۸ به سرعت در همه خبرگزاریها و تلویزیونهای دنیا منتشر شد. ندا آقاسلطان؛ دختر جوانی که با چشمانی باز و چهرهای خونآلود و قلبی تیرخورده در برابر دوربین، سمبل مظلومیت میلیونها ایرانی شد. فریاد میلیونها هموطن خود شد که در اعتراض به ظلم و دیکتاتوری به خیابانها آمده بودند.
این تظاهرات و اعتراضات تا پایان سال۸۸ در مقاطع مختلف ادامه داشت در تیرماه۱۳۸۸، روز ۱۷شهریور که حکومت آخوندی آنرا روز قدس نامیده است مردم تهران دیگر بار برای اعتراض به خیابانها آمدند، روز ۱۶آذر مصادف با روز دانشجو، دانشگاههای تهران صحنه اعتراض و تظاهرات و درگیری بود، همچنین قیام عاشورا در روزهای ۵ و۶ دی که تاسوعا و عاشورای حسینی بود درگیریهایی بین مردم و عوامل حکومتی رخ داد که منجر به شهادت چند تن از جمله زنان گردید. این اعتراضات در بهمنماه نیز ادامه داشت تا روزهای پایانی سال۸۸ که در جوانان در تهران چهارشنبه سوری را به صحنه درگیری با نیروهای بسیج و یگان ویژه تبدیل کردند.
در این روزها که یاد و نام بسیاری از آنان را گرامی میداریم. مقاومت و ایستادگی آنان و شجاعت و بی باکیشان را میستاییم. شهیدانی که امتداد خون هزاران شهید در ۳۰خرداد۱۳۶۰ و امتداد سی هزار سربهدار قتلعام۶۷ بودند و در امتداد خون آنها قیامهای دی۹۶ و آبان۹۸ شعلهور شد و بیش از هزار و پانصد گل سرخ آزادی فدای فرشته آزادی شدند. امروز ندا و صدای آنان در سراسر ایران طنینانداز است که نه به دیکتاتوری نه به ظلم و بیعدالتی آری به جمهوری دمکراتیک و رای من سرنگونی.
با ما در کانال تلگرام پیشتازان راه آزادی ایران همراه باشید
https://t.me/shahidanAzadai96
0 نظرات:
ارسال یک نظر