عفو بینالملل در بیانیهیی با اشاره به کشته شدن هشت تن از معترضان در خیزش اخیر خوزستان از رژیم آخوندی خواست تا استفاده از سلاح و زور علیه معترضان را متوقف کنند.
سازمان عفو بینالملل با اشاره به اقدامات اخیر نیروهای سرکوبگر امنیتی و نظامی در چند شهر خوزستان که منجر به کشته شدن دستکم ۸نفر از جمله یک نوجوان شده خواستار آزادی فوری بازداشت شدگان و محافظت از زندانیان در مقابل شکنجه و بدرفتاری شده است.
در بیانیه عفو که روز جمعه اول مرداد منتشر شده است دیانا الطحاوی، معاون مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا سازمان عفو بینالملل، استفاده از مهمات جنگی علیه معترضان غیرمسلح را تهدیدی جدی علیه جان این افراد و نقض شدید تعهدات جمهوری اسلامی در حفاظت از جان انسانها توصیف کرده است.
الطحاوی اقداماتی چون تیراندازی، استفاده از گاز اشکآور و بازداشت معترضان را در خیزشهای اخیر «هولناک» و «غیرقانونی» خوانده و آن را یادآور اقدامات رژیم ایران در برخورد با معترضان آبان ۹۸ دانسته که تاکنون هیچ مقامی درباره آنها پاسخگو نبوده است.
عفو بینالملل در ادامه خواستار پایان دادن به اختلال و قطعی کامل اینترنت در خوزستان شده و از رژیم ایران خواسته تا اطمینان بدهند که آسیبدیدگان بدون ترس از بازداشت خودسرانه میتوانند از خدمات درمانی در بیمارستانها استفاده کنند.
در همین رابطه سازمان دیدبان حقوقبشر نیز روز پنجشنبه، ۳۱تیر، در بیانیهیی با انتقاد از شدت عمل نیروهای نظامی و امنیتی علیه معترضان در خوزستان از رژیم آخوندی خواست تا درباره مرگ حداقل سه معترض تحقیق کنند و مسببان این حملات را مورد بازخواست قرار دهند.
این سازمان نیز همچون عفو بینالملل خواستار رسیدگی فوری دولت به مشکل جدی کمآبی در کشور شده است.
متن کامل بیانیه عفو بین الملل در خصوص اعتراضات خوزستان:
تصاویر ویدئویی هفته گذشته، همراه با گزارشهای ثابت از صحنه، نشان میدهد که نیروهای امنیتی از سلاحهای خودکار مرگبار، تفنگ های ساچمهیی با مهمات ذاتا بیحساب و گاز اشکآور برای متفرق کردن معترضان استفاده کردهاند.
از زمان اعتراضات بهعلت کمبود شدید آب در خوزستان در ۱۵ژوئیه، نیروهای امنیتی دست کم ۸معترض و عابر از جمله یک پسر نوجوان را در ۷شهر مختلف کشتهاند. بر اساس اظهارات رسمی، یک مقام پلیس نیز در ماهشهر به ضرب گلوله کشته شد.
تعداد زیادی از افراد، از جمله کودکان، با گلوله ساچمه یی مجروح شدهاند و حال چندین نفر بهدلیل زخمی شدن در اثر اصابت گلوله در بیمارستان وخیم است.
نیروهای امنیتی و اطلاعاتی علیه دهها معترض و فعال از جمله بسیاری از اقلیت عرب اهوازی، اقدام به دستگیریهای گسترده کردهاند.
“استفاده از مهمات جنگی علیه معترضان غیرمسلح که تهدیدی قریبالوقوع برای جان کسی نبودهاند، نقض وحشتناک تعهد مقامات در محافظت از جان انسانها میباشد.
دیانا الطحاوی ، معاون مدیر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بین الملل گفت: «معترضان در ایران که برای ابراز نارضایتیهای قانونی و اقتصادی و سیاسی به خیابانها آمدهاند با رگبار گلوله، گاز اشکآور و دستگیری روبهرو شدهاند.»
الطحاوی گفت:
“مقامات ایران سابقه یی هولناک در استفاده از نیروی کشنده غیرمجاز داشتهاند. وقایع رخ داده در خوزستان بازتابهای مهیب نوامبر ۲۰۱۹ را به همراه دارد، زمانی که نیروهای امنیتی صدها معترض و عابرین را بهطور غیرقانونی کشتند اما هیچگاه مورد حسابرسی قرار نگرفتهاند. پایان دادن به فرار از مجازات برای جلوگیری از خونریزی بیشتر، یک اقدام ضروری است. “
عفو بینالملل از مقامات ایرانی میخواهد که:
فوراً استفاده از سلاحهای خودکار و تفنگ های ساچمهای را متوقف کنند، که باعث جراحات وخیم و دردناک میشود و استفاده از آنها در تمام شرایط کار کنترل کاملاً نامناسب است.
آنها همچنین باید همه کسانی را که فقط بهخاطر استفاده صلحآمیز از حق آزادی بیان و اجتماعات بازداشت شدهاند آزاد کنند و از همه زندانیان در برابر شکنجه و بدرفتاری محافظت کنند.
مقامات همچنین باید اطمینان حاصل کنند که مجروحین بتوانند با خیال راحت در بیمارستان به مراقبتهای پزشکی دسترسی پیدا کنند بدون اینکه با دستگیری خودسرانه مواجه شوند.
مقامات ایران همچنین برای جلوگیری از نقض حقوقبشر باید به اخلال در اینترنت و تعطیلی مداوم اینترنت در سراسر استان پایان دهند.
عفو بین الملل در ادامه بیانه خود می نویسد:
در سالهای اخیر ایران با بحران رو به وخامت آب مواجه شده است و مردم از حق آب تمیز و سالم محروم شدهاند که به اعتراضات زیادی از جمله در خوزستان منجر شده است.
محققان محیطزیست میگویند که مقامات در اقدامات کافی برای مقابله با بحران کوتاهی کردهاند.
مدارک استفاده غیرقانونی از زور:
طبق تجزیه و تحلیل کارشناس کاربرد سلاح عفو بینالملل، صدای شلیک سلاحهای خودکار در چندین فیلم مربوط به اعتراضات در استان خوزستان که از ۱۵ژوئیه در شبکههای اجتماعی منتشر شده، از جمله از شهرهای ایذه، اهواز، کوت عبدالله، سوسنگرد و شوشتر شنیده میشود.
در یک فیلم، جایی که تک تیرها قابل شنیدن است، نیروهای امنیتی با لباس ضدشورش در حال پیشروی هستند که برخی از آنها با موتورسیکلت به سمت تجمع معترضان غیرمسلح حرکت میکنند.
حداقل در یک فیلم، چندین مرد مسلح دیده میشوند که در حال تعقیب معترض در حال فرار به یک خیابان فرعی آرام است در حالی که مخلوطی از شلیک خودکار و تک شلیک در پس زمینه، شنیده میشود.
یک معترض فراری دیده میشود که به زمین میافتد. طبق اطلاعات دریافت شده توسط عفو بینالملل از یک مدافع حقوقبشر عرب اهوازی، افراد مسلح از اعضای نیروهای امنیتی بودند که سپس این معترض را دستگیر کردند.
اگر چه عفو بینالملل قادر به تأیید هویت تیراندازان در همه فیلمها نبود، اما در برخی از تصاویر، معترضان در صحنه یا کسانی که از فیلمبرداری استفاده میکنند شنیده میشوند که میگویند نیروهای امنیتی به سمت معترضان یا بصورت هوایی شلیک میکنند.
در تمام دو کلیپ که توسط عفو بینالملل بررسی شده است، معترضان، غیرمسلح هستند و بهوضوح تهدیدی برای جان کسی نیستند که استاندارد استفاده از نیروی کشنده طبق قوانین بینالمللی را برآورده کند.
شواهد ویدئویی گسترده نشان میدهد که تظاهرات اکثراً مسالمتآمیز بوده اما در برخی از مناطق، با تشدید سرکوب نیروهای امنیتی، برخی معترضان با لاستیکهایی که در حال سوختن بودند، سد معبر کردند و به سنگاندازی و آتش زدن پرداختند و به وسایل نقلیه دولتی آسیب رساندند.
در برخی از فیلمها، در حالی که معترضان در حال فرار هستند، تیراندازی به گوش میرسد و بنابراین نمیتواند خطری برای نیروهای امنیتی باشد.
دو کلیپ ویدیویی فوقالذکر توسط خبرگزاری فارس وابسته به دولت ایران منتشر شده است که گفته میشود در ۲۰ژوئیه از اهواز است.
اولی نشان میدهد که یک مرد مسلح در حال شلیک به هدفی خارج از دوربین است و در کنار گروهی از مردان غیرمسلح ایستاده است. دیگری مردی را روی صندلی عقب یک موتور سیکلت در حال حرکت نشان میدهد که به هوا شلیک میکند.
قربانیان شناسایی شده
بر اساس اطلاعات به دست آمده از منابع آگاه، از زمان آغاز اعتراضات، نیروهای امنیتی دست کم ۸معترض و اطرافیان از جمله یک پسر نوجوان را کشتهاند.
آنها شامل مصطفی عساکره (نعیماوی) در شادگان، قاسم ناصری (خوزیری) در کوت عبدالله، عیسی بلدی و میثم اکراش در طالقانی، حمزه (فرزاد) فریسات در اهواز، مهدی چنانی در شوش، حمید مجادم (جوکری) در چمران، و یک پسر نوجوان، هادی بهمنی در ایذه. این مرگها در اثر حوادث ۱۶، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ژوئیه رخ دادهاند
مدافعان حقوقبشر در صحنه گزارش دادهاند که در شهرهای مختلف استان، بسیاری از معترضان زخمی بهدلیل ترس از دستگیری بهدنبال معالجه شدن در بیمارستان نیستند.
منبعی با اطلاع مستقیم در ایران به عفو بینالملل گفت که مأموران اطلاعاتی لباس شخصی، مدتی پس از مرگ قاسم ناصری (خانوزیری) به سراغ خانواده وی رفتند و آنها را وادار به خواندن فیلم نامه از پیش آماده شده در جلوی دوربین کردند.
رسانههای دولتی در ایران، با همکاری نهادهای اطلاعاتی و امنیتی ایران، سابقه طولانی در تولید و پخش فیلمهای تبلیغاتی شامل بیانیههای اجباری قربانیان نقض حقوقبشر و خانوادههای آنها دارند.
“ما بارها و بارها خواهان پایان دادن به فرار از مجازات سیستماتیک شدهایم فرار از مجازاتی که همچنان به چرخه خونریزی ادامه میدهد، همانطور که در سرکوب وحشیانه اعتراضات در خوزستان مشاهده شد.
شورای حقوقبشر سازمان مللمتحد باید فوراً سازوکاری را برای جمعآوری و تجزیه و تحلیل شواهد جدیترین جرایم تحت قوانین بینالمللی ایجاد کند تا روند کیفری عادلانه و مستقل را تسهیل کند. “
روش شناسی
محققان عفو بینالملل و آزمایشگاه شواهد بحران این سازمان، دهها فیلم مربوط به سایتهای معترض در سراسر استان خوزستان را که از ۱۵ ژوییه در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، تجزیه و تحلیل کردند.
این سازمان همچنین چندین عکس و ۲فیلم را بررسی کرد که الگوهای کلاسیک اسپری گلوله ساچمهیی را بر روی بدن چندین معترض نشان میداد.
علاوه بر این، عفو بینالملل با ۲منبع اصلی در محل با اطلاعات مستقیم در مورد ۲نفر از کشتهشدگان و همچنین ۴مدافع حقوقبشر و ۲روزنامهنگار مستقر در خارج از ایران که با شاهدان عینی، فعالان محلی و روزنامهنگاران و بستگان قربانیان و همسایگان و دوستان ارتباط برقرار کرده بودند، صحبت کرد.
اختلال در خدمات اینترنت در استان از زمان آغاز اعتراضات، توانایی عفو بینالملل را برای انجام مصاحبههای عمیقتر با منابع در محل متوقف کرده است.
عفو بینالملل همچنین رسانههای وابسته به دولت در ایران و رسانههای مستقل مستقر در خارج از ایران را مانیتور میکند.
با ما در کانال تلگرام پیشتازان راه آزادی ایران همراه باشید
https://t.me/shahidanAzadai96
0 نظرات:
ارسال یک نظر